• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een energiek bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 30 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Cursus radiozendamateur

Toegang tot de cursus

De VRZA biedt twee cursussen aan. Eén is bedoeld voor het N- en de andere voor het F-examen. Beide zijn vrij toegankelijk via https://cursus.vrza.nl/. Er is geen gedrukte versie. Voordelen zijn dat we cursussen gratis kunnen houden en dat aanpassingen niet hoeven te wachten tot een nieuwe druk.
Het staat ieder vrij, een eigen afdruk van cursusteksten te maken. Bij beide cursussen hoort een bestand Updatelog, waarin staat, welke wijzigingen en aanvullingen wanneer zijn aangebracht.

De cursus

Beide cursussen hebben 19 hoofdstukken. Hoofdstukken met hetzelfde nummer gaan over hetzelfde onderwerp. Een N-hoofdstuk is korter dan het F-hoofdstuk met hetzelfde nummer. Voor het N-examen wordt nu eenmaal minder kennis gevraagd dan voor het F-examen.

Op de inleidende hoofdstukken 1 na, bevat elk cursushoofdstuk oefenopgaven die betrekking hebben op de inhoud van het hoofdstuk.

Elk hoofdstuk na hoofdstuk 2 (Basiskennis) is voorzien van één of meer afzonderlijke bundels met uitgewerkte examenopgaven. Daarvoor zijn voor de N-cursus een kleine 700 en voor de F-cursus ruim 1400 examenopgaven uitgewerkt. Daarbij past een kanttekening. Sinds 1 juli 2020 zijn de examenopgaven niet meer vrij toegankelijk. Het is daardoor niet mogelijk, de bundels bij te werken op basis van nieuwe examens. Desondanks vormen ze (voorlopig?) goed oefenmateriaal.

Bij de opzet van de cursus zijn we uitgegaan van zelfstudie. Er zijn daarom vrij veel afbeeldingen. Goede begeleiding is bij een cursus als deze natuurlijk altijd beter, maar het kan zonder.

Radio is een vorm van toegepaste natuurkunde. We beginnen daarom bij de basis: rekenen, schrijfwijze van symbolen, elementaire natuurkunde en werken van daaruit toe naar de noodzakelijke elektronische kennis. De bedoeling is dat een cursist bij de echte radiohoofdstukken een “gereedschapskoffertje” heeft dat hem/haar helpt om zich die leerstof eigen te maken. Wie de nodige elektronische kennis al heeft opgedaan, kan misschien hoofdstukken of delen daarvan overslaan.

Elk hoofdstuk heeft aan het begin een inhoudsopgave die de cursist met één muisklik naar een gewenst hoofdstukdeel brengt. Ook begint elk hoofdstuk met een paragraaf getiteld “Wat leer je in dit hoofdstuk?”.

Voor wie nog eens wil kijken bij oudere leerstof houden we ook de volledige “oude” cursus van 1999 “in de lucht”. Die onderhouden we niet meer, de nieuwe natuurlijk wel.

Veel succes en plezier met de studie!

De cursusredactie.

Voor het laatst bijgewerkt

19 oktober 2024

Comments are closed.