• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

In augustus heel wat zonnevlekken, is dit de top van Cycle 25?

Wie in Augustus regelmatig keek naar het aantal zonnevlekken, de flux en zonnevlammen,die zag het al aankomen tot nu toe en sluit met een gemeten
flux net onder de 250 significant hoger af dan de afgelopen maanden én de vorige cyclus. Daarmee is de top van cyclus 25 een feit. We zien ook over de afgelopen periode veel uitbarstingen op de zon en daardoor veroorzaakt aurora. De zon is op zijn actiefst op dit moment!
Kan het nog heftiger? In theorie wel, maar de wetenschappers die het kunnen weten stellen dat dit toch wel echt de top moet zijn en vergelijkbaar met cyclus 23 die piekte in 2002. Wat gaat dat de komende maanden betekenen voor ons radiozendamateurs? Het meeste zullen we merken dat 12, 10 en 6 meter naar mate de herfst vordert, nog betere propagatie zullen laten zien. Voor hogere banden dan 2 meter zijn ook door aurora speciale omstandigheden te verwachten. Zoals altijd geldt ook nu: je moet er wel zijn. Nu de ergste hitte voorbij is, wordt het zoetjes aan tijd om de activiteiten in de shack eens op te voeren. Een mooie gelegenheid om op jacht te gaan naar zeldzame DX, lange te overbruggen afstanden en bijzondere QSO’s.
Geniet er van, radiovrienden!

73, Jaap PA3DTR

Comments are closed.