• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Jelle Knot PD5JFK SK

Vandaag namen wij kennis van het overlijden van Jelle Knot.
Jelle PD5JFK overleed 6 september op 84-jarige leeftijd na een kort ziekbed.
Jelle was secretaris bij de afdeling Groningen, ’t Gooi en binnen het landelijk VRZA bestuur.
De laatste jaren was Jelle actief voor de Stichting Radio Examens.
Wij danken Jelle voor zijn inzet ten behoeve van het radiozendamateurisme.
Onze condoleances aan familie en vrienden. Jelle was drager van de gouden speld.
Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden.

Foto: Jelle Knot

In augustus heel wat zonnevlekken, is dit de top van Cycle 25?

Wie in Augustus regelmatig keek naar het aantal zonnevlekken, de flux en zonnevlammen,die zag het al aankomen tot nu toe en sluit met een gemeten
flux net onder de 250 significant hoger af dan de afgelopen maanden én de vorige cyclus. Daarmee is de top van cyclus 25 een feit. We zien ook over de afgelopen periode veel uitbarstingen op de zon en daardoor veroorzaakt aurora. De zon is op zijn actiefst op dit moment!
Kan het nog heftiger? In theorie wel, maar de wetenschappers die het kunnen weten stellen dat dit toch wel echt de top moet zijn en vergelijkbaar met cyclus 23 die piekte in 2002. Wat gaat dat de komende maanden betekenen voor ons radiozendamateurs? Het meeste zullen we merken dat 12, 10 en 6 meter naar mate de herfst vordert, nog betere propagatie zullen laten zien. Voor hogere banden dan 2 meter zijn ook door aurora speciale omstandigheden te verwachten. Zoals altijd geldt ook nu: je moet er wel zijn. Nu de ergste hitte voorbij is, wordt het zoetjes aan tijd om de activiteiten in de shack eens op te voeren. Een mooie gelegenheid om op jacht te gaan naar zeldzame DX, lange te overbruggen afstanden en bijzondere QSO’s.
Geniet er van, radiovrienden!

73, Jaap PA3DTR

PA101PCG actief op 14 en 15 september 2024

In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september worden weer de nationale Open Monumenten Dagen gehouden. Een mooie gelegenheid om een “special event” station met de roepnaam PA101PCG te activeren en wel op het terrein van Radio Kootwijk, dat ook activiteiten in het kader van de Open Monumenten Dagen organiseert.

Radio Scouting (PI4RS) zal samen met het landelijk zendstation van de VRZA (PI4VRZ) dit station opzetten en bemannen. Op zaterdag 14 september zal PI4VRZ haar uitzendingen doen onder de roepnaam PA101PCG vanuit het gebouw Annex B, dat zich vlak voor het zendergebouw A in Radio Kootwijk bevindt.

Op de foto links het gebouwtje rechts naast de ingang. (Foto: PA0JWU).

Alhoewel Radio Kootwijk pas vanaf 11.00 uur open zal zijn voor publiek, beginnen we onze uitzending om 10.00 uur met het gebruikelijke programma. Maar wil je de fone-uitzending die even na 11.00 uur begint een keer meemaken, zorg dan dat je op tijd op Radio Kootwijk aanwezig bent.

En natuurlijk kun je je na de fone-uitzending inmelden op de verschillende frequenties, waaronder 145,250 MHz en 3605 kHz. Uiteraard blijft ook daarna PA101PCG het hele weekend tijdens de openingstijden (11.00 uur tot 16.00 uur) actief op heel veel amateurfrequenties in veel verschillende modes en er zullen ook verbindingen via AO-100 worden gemaakt.

Nog even ter opfrissing: PCG was de roepnaam van het zendstation in Radio Kootwijk, ten tijde van de openstelling van de telegrafie-verbinding met Nederlands-Indië, een toenmalige kolonie van Nederland, nu Indonesië. Die openstelling vond 101 jaar geleden plaats, dus vandaar de special-call PA101PCG.

Op de foto rechts Frits Dillen PA3FD (SK) die op 6 mei 2023 onder de roepnaam PA100PCG een verbinding in CW maakte met 8A100K ons tegenstation in de Bandung in Indonesië.
(Foto: PD2ODR)

 

 

Kortom: Maak er een leuk weekendje uit van en kom ons bezoeken in Radio Kootwijk.

 

Meer informatie, vooral ook over de (on-)mogelijkheden om Radio Kootwijk te bezoeken, zie:
https://www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/openmonumenten/omd-locatie-19-radio-kootwijk/

Meer informatie over PA101PCG, zie: https://www.qrz.com/db/PA101PCG

Ron PB0ANL,

namens de crew van PI4VRZ en PI4RS