• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

JOTA-JOTi 2024

Het 3e volle weekend van oktober (18 t/m 20 oktober 2024) staat zoals gebruikelijk weer in het thema van (wereldwijde) communicatie en techniek. De leden van Scouting Nederland worden weer voor veel uitdagingen gesteld, en het beloofd weer een geweldig leuke en inspirerend weekend te worden. Het thema van dit jaar is Frequently Green en is voor iedereen toegankelijk. De groepen die zich ingeschreven hebben krijgen ook toegang tot een hele hoop extra spellen, uitdagingen, handleidingen, en toffe projecten die bedacht zijn door de Landelijke JOTA-JOTI organisatie. Daarnaast hebben we ook dit jaar weer een JOTI-challenge. Hackingly-green. Dit is een Challenge waarin een aantal digitale puzzels moeten worden opgelost en de hersenen met algemene kennis over communicatie en techniek op de proef worden gesteld. Hier verklappen we natuurlijk niet veel over, maar het is een vervolg op het succes van vorig jaar.

Dit jaar zal het Hoofdkwartier van Scouting Nederland – JOTA-JOTi neerstrijken in Vlaardingen. Vanaf daar zullen diverse activiteiten worden begeleid en gecoördineerd. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van de verenigingszender van de VRZA en een aantal lokale opstellingen. De verenigingszender (Pi4S) zal dan dit weekeinde te herkennen zijn onder de speciale roepletters PA6JAM/j. Jam staat refereerd naar jamboree. Een Jamboree is een grote bijeenkomst van Scouts, wereldwijd of nationaal, en vindt zijn oorsprong in de begindagen van Scouting in de vorige eeuw. De eerste “World Scout Jamboree” werd gehouden in 1920 en vindt nog steeds om de vier jaar plaats.

Toen “hamradio” populair werd onder Scouts, ontstond het idee om een ​​Jamboree op afstand te houden met behulp van radiotechniek: de “Jamboree on the Air” werd geboren en voor het eerst gehouden in 1957. Later, toen internet steeds populairder werd, ontstond de “Jamboree on the Internet ” welke is opgericht in 1995. Vandaag zijn de twee evenementen samengevoegd tot één evenement genaamd JOTA-JOTI. JOTA-JOTI vindt altijd plaats in het derde weekend van oktober, met meer dan 2 miljoen deelnemende Scouts.

Naast dat een klein onderdeel van JOTA-JOTI het luisteren en bedienen van een zender kan zijn, zijn de spellen zo ingericht dat er voor iedere leeftijds categorie een spel is bedacht. Hoeveel Aardappelen zijn er nodig om met een aardappel accu je mobiele telefoon op te laden? Of hoe kan je met elkaar communiceren als dit niet via de ether gaat? Kortom JOTA-JOTi is meer dan alleen! Het gaat erom dat de jeugd geïnteresseerd raakt dan wel in contact komt met communicatie vormen en techniek.

Uiteraard Zijn JOTA-JOTi en radio zendamateurs met elkaar verbonden. De vraag is op dit moment steeds meer groeiende of dat er amateurs zijn welke bij een groep kunnen helpen zodat een zender bedient kan worden om mee te doen met spellen rondom communicatie en techniek. Geef je dan ook ajb. Op! Om de amateur goed te kunnen begeleiden in de taal van de jeugd zijn er een 2 tal handboeken gemaakt welke je hier en hier  kan vinden op de website. Mocht je willen en kunnen helpen bij een groep dan kan je dit kenbaar maken via mail naar info@jota-joti.scouting.nl of je kunt ons een bericht sturen op Facebook, X of Instagram

Comments are closed.