• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Komend weekend is het Internationale Vuurtoren weekend ILLW

Internationale weekend voor vuurtorens

Om de een of andere reden lijkt augustus het internationale weekend voor vuurtorens te zijn geworden. Landen over de hele wereld zijn betrokken geraakt bij de een of andere vuurtorenactiviteit. Enkele jaren geleden riep het Congres van de Verenigde Staten 7 augustus uit tot hun Nationale Vuurtoren Dag en tijdens die eerste week in augustus zetten radioamateurs in Amerika draagbare stations op bij vuurtorens en proberen ze contact met elkaar te maken. Dit evenement staat bekend als de US National Lighthouse Week.

In Groot-Brittannië organiseert de Association of Lighthouse Keepers (ALK) het International Lighthouse Heritage Weekend in hetzelfde weekend als de ILLW in augustus. Hun doel is om vuurtorenbeheerders, -wachters en -eigenaren aan te moedigen hun vuurtoren of lichtstation en de bijbehorende bezoekerscentra open te stellen voor het publiek om vuurtorens, lichtschepen en andere navigatiehulpmiddelen meer bekendheid te geven en ons maritieme erfgoed te behouden.

Het belangrijkste evenement dat in augustus plaatsvindt is echter het International Lighthouse Lightship Weekend, ILLW, dat in 1998 ontstond als de Scottish Northern Lights Award van de Ayr Amateur Radio Group. De geschiedenis van dit evenement vind je elders op deze site. Het ILLW vindt gewoonlijk elk jaar plaats in het 3e volle weekend van augustus en trekt meer dan 500 vuurtoreninzendingen uit meer dan 40 landen. Het is een van de populairste internationale radioamateurevenementen die er bestaan, waarschijnlijk omdat er heel weinig regels zijn en het niet het gebruikelijke wedstrijdevenement is. Het is ook gratis en er zijn geen prijzen voor het contacteren van grote aantallen andere stations. Er is weinig twijfel dat de maand augustus “Vuurtorenmaand” is geworden, grotendeels dankzij de populariteit en groei van de ILLW.  bron: https://illw.net/