• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een jong bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 25 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Het Grimeton Radiostation SAQ bestaat 100 jaar

SAQ viert 100 jaar  op Alexanderson Day, 30 juni 2024

De Alexandervereniging heet alle bezoekers van harte welkom op de Alexanderson Dag, zondag 30 juni 2024, 09:30-16:00 uur.
Samen met het werelderfgoed radiostation Grimeton zullen we gedurende de dag vele activiteiten voor het hele gezin aanbieden.
De unieke Alexanderson dynamo uit 1924, met roepnaam SAQ, staat gepland voor twee uitzendingen over de antenne op VLF 17,2 kHz CW.

Bijna honderd jaar geleden, op 1 december 1924, werd de langegolfzender van Grimeton Radio Station, met de roepnaam SAQ, commercieel in gebruik genomen met uitzendingen over de Atlantische Oceaan naar het ontvangststation in Riverhead en met het antwoordzenderstation in Rocky Point, beide op Long Island, NY, VS. Terwijl alle andere zend- en ontvangststations in het RCA-netwerk al lang verdwenen zijn, is SAQ bewaard gebleven als werelderfgoed en, verbazingwekkend genoeg, is SAQ nog steeds operationeel. Het ontwerp en de fabricage van zo’n robuuste en betrouwbare radiozender was een monumentale prestatie van de in Zweden geboren uitvinder Ernst F.W. Alexanderson.  Bedankt Ernst!

Meer informatie vindt u hier..

Comments are closed.