• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een energiek bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 30 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

N-herijking gepubliceerd in de Staatscourant

Radioamateurs met een N-registratie moesten er lang op wachten. Maar eindelijk is het een feit. Radioamateurs met een N-registratie hebben meer frequentieruimte gekregen om bezig te zijn met de radiohobby. Buiten het extra vermogen <30 MHz en de volledige 40-meterband is ook uitgesproken dat de N-registratie een volwaardige registratie is. Maar wat houdt de N-herijking nu in?

Wat mag de radioamateur nu met een N-registratie?
N-registratiehouders mogen vanaf 18 juni 2021:

  • een vermogen gebruiken van 100 watt PEP voor frequenties beneden 30 MHz
  • de volledige 40-meterband gebruiken (7,0 – 7,2 MHz)
  • de volledige 20-meterband gebruiken van (14,00 – 14,35 MHz) (in de Staatscourant staat een type fout aldus het AT)
  • de volledige 10-meterband gebruiken (28,0 – 29,7 MHz)
  • 25 watt PEP op 2-meter en 70-centimeter gebruiken (de mogelijkheden voor VHF en UHF zijn dus ongewijzigd).

N-herijking een lang proces
Dat het een lang proces zou worden was bij het indienen van het N-herijkingsrapport door de VRZA en VERON in 2019 al door Agentschap Telecom duidelijk gemaakt.
‘Het kon wel eens eind 2019 worden maar eerder begin 2020’, aldus Agentschap Telecom.
Dat het nog langer zou duren dan begin 2020 kon niemand van de drie verenigingen die deelnemen aan het halfjaarlijkse amateuroverleg (VERON, VRZA en DARU) vermoeden.
Dankzij de samenwerking tussen VERON, VRZA en DARU, het constant najagen van de status en het diverse malen namens onze achterban uitspreken van de teleurstelling dat de invoering van de N-herijking nu toch wel heel erg lang duurt, is het eindelijk voor elkaar! De demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, heeft de regeling inmiddels getekend. Na publicatie in de Staatscourant treedt de regeling per 18-juni 2021 in werking. Ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat betreurt de opgelopen vertraging.
Onze dank gaat uit naar Agentschap Telecom die actief bezig zijn geweest om dit vertraagde proces vlot te trekken.

Comments are closed.