• De VRZA, voor radioamateurs, heeft een energiek bestuur, en een ALV waar elk lid een stem heeft. Het betere alternatief. Word daarom lid van de VRZA voor slechts € 30 per jaar! (En gezinsleden voor slechts € 10 per jaar!)

Gedragslijn Vergunningen Radiozendamateurs

Agentschap Telecom publiceert “gedragslijn vergunningen” voor Radiozendamateurs

Het Agentschap Telecom heeft de “Gedragslijn Vergunningen Radiozendamateurs” vandaag gepubliceerd op haar website. Deze gedragslijn volgt het tot op heden gehanteerde document “Beleidsnotitie Onbemand Frequentiegebruik” op en regelt in aanvulling hierop verschillende vergunningsvormen die het Agentschap Telecom kan verlenen aan radiozendamateurs.

De nieuwe gedragslijn vindt zijn oorsprong in september 2014, toen de VRZA en de VERON door het Agentschap Telecom werden geconsulteerd tijdens een eerste dialoogsessie. In de navolgende jaren is op intensieve wijze samengewerkt om tot het inzicht en de afspraken te komen die deze gedragslijn nu reflecteert. Dankzij de nieuwe gedragslijn ontstaat niet alleen meer flexibiliteit voor de uitgifte van vergunningen, maar tevens zijn er nieuwe mogelijkheden bijgekomen, bijvoorbeeld voor het doen van experimenten met grotere zendvermogens. Ook levert een afgewogen vereenvoudiging minder regeldruk voor het Agentschap zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit voor de radio amateurdienst.

De VRZA meldt, met enige trots, een grote bijdrage geleverd te hebben aan deze hervorming. In de uiterst aangename samenwerking met het Agentschap Telecom is elk facet van de gedragslijn uitgebreid tegen het licht gehouden om zo te komen tot een afgewogen combinatie van noodzakelijke afspraken en flexibiliteit. Om deze kwalitatieve bijdrage te leveren is  het team van de VRZA versterkt met externe expertise door ter zake kundige zendamateurs die inmiddels vast onderdeel uitmaken van de Commissie Machtigingszaken, die de contacten met de Nederlandse Overheid beheert.

Speerpunten van de nieuwe gedragslijn zijn:

  • Er wordt niet langer gesproken van Aanvullende Toestemming Onbemand Frequentiegebruik (ATOF) maar over vergunningen.
  • De toegepaste techniek waarvoor de vergunning verleend wordt is niet langer inhoudelijk benoemd. Deze techniek neutrale insteek wil zeggen dat er meer ruimte is om moderne technologieën toe te passen zoals bijvoorbeeld van toepassing is in digitale communicatiesystemen.
  • Lokale / stadsrepeaters bestaan niet langer en de voorgeschreven onderlinge afstanden zijn ook komen te vervallen. In de nieuwe gedragslijn wordt in plaats hiervoor gekeken naar inhoudelijke planningscriteria.
  • Om toekomstzeker te zijn voor de komende jaren zijn afwijkende kanaalbandbreedtes mogelijk. Uitgangspunt is hierbij wel dat e aangevraagde bandbreedte ook daadwerkelijk wordt ingevuld zodat efficiënt frequentiegebruik is gegarandeerd.
  • In specifieke situaties kunnen zendvermogens worden vergund aan full registraties die 6dB (4x) hoger zijn dan het normale toegestane vermogen.
  • En in algemene zin zijn veel zaken op een meer heldere wijze gedefinieerd zodat minder interpretatie en misverstanden kunnen ontstaan bij aanvragen en de verleende vergunningen.

De gedragslijn treedt op 1-4-2017 in werking en na zes maanden zal in samenwerking met de verenigingen een evaluatie plaatsvinden om de kwaliteit verder te vergroten. De VRZA heeft met haar significante inbreng een aanzienlijke meerwaarde gebracht die goed is voor de Nederlandse radio amateurdienst. De succesvolle samenwerking met het Agentschap Telecom is een vorm die constructief blijkt en tot meer inbreng leidt in vergelijking met het verleden. Het is de bedoeling om deze samenwerkingsvorm voort te zetten, bijvoorbeeld bij het onderwerp her-ijking van de Novice registratie waarvoor op dit moment veel aandacht bestaat.

Download de gedragslijn hier!
Download de tekst van de vergunning hier!

Comments are closed.